2013. március 15., péntek

2012.11.22-Börtön Legek


  Karunkon lassan hagyományt teremtve a Szent György Szakkollégium - a nagy érdeklődésre és a pozitív visszajelzésekre tekintettel - az idei szemeszterre is színes előadássorozattal készült a hallgatóknak.
  
  Ennek nyitó darabja volt a Kar dékánjának, Prof. Dr. Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok úr Börtön "leg"-ek című előadása. Az előadás során szó esett többek között a büntetésről, mint fogalomról, amelynek meghatározására egy egyszerű példán keresztül kaphattunk választ. A rövid bevezetést követően eljutottunk a börtönök világának „leg"-jeihez.

  Számtalan érdekességgel fűszerezte  Ruzsonyi Úr az előadását, többek között megismerhettük a világ legkisebb börtönét, amely egyfajta „magánzárka” Dél-Afrikában; a legnagyobb börtönt, ami 17000 fős (!) és afféle „börtön városként” emlegetik a Fülöp-szigeteken  és betekintést nyerhettünk az ún.  „Csizmatáborok” világába. Ez a fogalom még nem elterjedt hazánkban, de például az USA-ban egyfajta militáris környezetben történik a bűnelkövetők nevelése.  Ezeknek a táboroknak a jelentőségei közzé sorolható még, hogy rendkívül gazdaságos a fenntartásuk, mert nem beton épületekben vannak elhelyezve a fogvatartottak, hanem egyfajta fólia sátorban, amelyet akár a sivatag közepén is felállíthatnak.

  A Dékán Úr a saját élménybeszámolóival, tapasztalataival tovább emelte az előadás színvonalát. Megtudhattuk, hogy a bemutatásra került videók felvételekor ő is jelen volt az egyes helyszíneken, így mi első kézből informálódhattunk a különböző érdekességekről.
Kiemelkedő szerepet szánt a nézőközönségnek, bevont minden jelenlévőt az előadás menetébe, gondolkodásra serkentett mindenkit, ezzel tovább fokozva az érdeklődést és fenntartva a közel 2 órás előadás végéig a hallgatóság figyelmét.


Fodor Henriett III/11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése