2013. március 15., péntek

2012.05.11-Kontroll és Jogkövetés konferencia


  2012. május 11-én került sor a Magyar Kriminológiai Társaság valamint az ELTE ÁJK Kriminológiai Tanszék szervezésében a Kontroll és Jogkövetés című konferencia. 

  A délután tartották a szekcióüléseket. A VII. szekció a Büntetés-végrehajtási szekció, melyben 4 előadás volt hallható. Első előadóként Dr. Kiszely Pál bv. dandártábornok tartott előadást, melynek címe A tényleges életfogytiglan tartó szabadságvesztés végrehajtásának aktuális kérdései. Referátuma során a büntetés-végrehajtás felé támasztott feladatokról beszélt, illetve felvázolta a hazánkban uralkodó állapotokat. Megemlítetet, hogy a Szegedi Fegyház és Börtön látja el ezen ítéletek végrehajtását, ahol egy speciális körleten is elhelyezhetők a fogvatartottak (HSR-körlet). 

  Előadás végén a megoldási lehetőségeket vázolta a tábornok Úr. Második előadóként Somogyvári Mihály bv. hadnagy Úr tartott előadást, melynek címe: A büntetőpolitika legitimációs kérdései. A témát három tárgykörben vizsgálta meg, illetve vázolta számunkra. Ezen témakörök az alábbiak voltak: A büntetőpolitikára ható társadalmi nyomás, a büntető igazságszolgáltatás gyakorlatában megjelenő uralmi viszonyok, illetve a nem állami szereplők jelenléte.

  Előadása után egy rövidebb szünet következett a szekcióülésen. A szünet után Dr. Fliegauf  Gergely bv. alezredes, pszichológus, az NKE-RTK Bv. Tanszékének tanára tartott előadást. Előadásának címe: Fogvatartotti alkotások kvalitatív tartalomelemzése. Az előadás során a fogvatartottak által rajzolt képeket, illetve falfirkákat elemzett a Tanár Úr.
Az alábbi blog címen mindenki megtekintheti és olvashatja a rajzok elemzését: http://bortonblog3.blogspot.com/

  Utolsó előadóként Lehoczki Ágnes az I.M.E.I.-ben dolgozó pszichológus tartott előadást. Referátumának címe: A prizonális helyzetben elkövetett önkárosítás pszichés hátteréről. Előadása során a fogvatartottak önkárosító magatartásának okairól beszélt, illetve szemléltető eszközként bemutatott a fogvatartottaknál előtalált olyan eszközöket,mely önkárosításra vagy akár öngyilkosság megvalósítására is alkalmas lehet. Beszélt még arról, hogy a személyi állomány képzésre is hangsúlyt kellene fektetni, hogy az ilyen helyzeteket kezelni tudják. A délután során kapott információk a jelenlévők számára hasznos és fontos lehet további munkájuk során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése