2013. március 15., péntek

2012.04.25- Kecskeméti BV intézet látogatás


2012. április 25-én a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Wéber Ede utcai objektumát látogatták meg a Szent György Szakkollégium tagjai.

A csoportot Gál Béla az intézet sajtóreferense fogadta és kalauzolta végig. Az intézetben megtalálható a Fiatalkorúak Regionális intézete, az anya-gyermek körlet valamint egy félig nyitott rezsim az enyhébb végrehajtási szabályok alá eső fogvatartottaknak.

 Az intézet megismerését egy film megtekintésével kezdtük, amely alapján betekintést nyerhettünk az intézet történetébe és működésébe. Majd Gál Úr kísért tovább minket, először a fiatalkorú lányok körletére, akiket hazánkban csak ebben a Bv. intézetben helyeznek el. Megtekinthettük, hogy milyen életkörülmények között élnek a fiatal fogvatartottak és a zsúfoltság és telítettség miatt az egyszemélyes elhelyezés nem mindig megoldott. A fiatal fiúknál látható volt a fiatalkorú fogvatartottakra jellemző szegénység. A részleg megtekintése után az intézetben megebédelt a társaság, majd az étkezés után a hazánkban egyedülállóan itt működő anya-gyermek körlet felé vettük az irányt. 

A körletre sajnos nem jutottunk be a kisgyermekek csendes pihenőjüket töltötték, illetve nagy figyelmet fordítanak a látogatók által behozott fertőzések elkerülésére. A körleten 20 anyát és 21 kisgyermeket tud elhelyezni az intézet, a látogatás ideje alatt 5 édesanya és 5 gyermeke töltötte büntetését a részlegen. Az anyák itt gyermekük fél éves koráig lehetnek együtt, ami egyszer fél évvel hosszabbítható. A gyermekek 1 éves koruk után az anya hozzátartozójához kerülnek, vagy ha a körülmények ott nem lennének megfelelőek, akkor a gyámhatóság intézkedik elhelyezésükről. 

A látogatás utolsó állomásaként a félig nyitott körletre sétáltunk, ahol egy bizalom elven működő rezsim található. Az ide kerülő fogvatartottak elhelyezése és lehetőségei sokkal kedvezőbbek. A körletre általában első bűntényes, gondatlan elkövetők kerülhetnek. A látogatás végén az objektum tárgyalótermében intézhettünk kérdést a sajtóreferens Úrhoz, aki készségesen válaszolt és további történeteket ismertetett velünk a Bv. intézet zárt világáról.
A túra tartalmas, érdekes és hasznos információkkal gazdagította a részt vevő 13 szakkollégistát. 
Köszönjük Czirják Nándornak, hogy megszervezte a programot.       
Molnár Balázs II/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése