2013. március 15., péntek

2012.03.26- BV hét


2012. március 26-án megrendezésre került a BV-s hét, illetve annak első két állomása. A tervek szerint négy előadás és egy BV intézet látogatása elegendő tapasztalatot és információt nyújthat hallgató társainknak, hogy némiképp elképzelhessék milyen is a rács másik oldalán mind felügyelőként mind fogvatartottként.

Első állomásként Prof. Dr. Ruzsonyi Péter ezredes Úr Leg-leg-leg előadását hallgathattuk meg. Megtudtuk, hogy a legkisebb börtön 1 főre volt tervezve illetve a legnagyobbak akár város méreteket is ölthetnek, hogyan szervezik meg benne a fogvatartottak mindennapjait, életüket és lehetőségeiket. Miként segítik a börtönmissziók a bent lakók lelki egyensúlyát, a halálbüntetés terhének feldolgozását.

A legkisebb és legnagyobb börtönök mellett számos érdekességet mutatott nekünk a csizmatáborok rendszere is. A fogvatartottak katonás, alakias viselkedése, a nevelés, a jutalmazás és büntetés rendszere. Emlékezetes számomra a kosárlabda meccs, amit némán, ülve, vezényelt örömmel nézhettek végig az elítéltek. A különös egyenruha, a farmernadrág, makkos cipő, a tökéletes összhang és szabályozottság, amit minden pillanatban elvárnak tőlük. Nem is meglepő, hogy sokan nem is bírják az ilyen táborokat. Hiába lebeghet előtte a gyorsabb szabadulás reménye, sokan képtelenek elviselni ezeket az elvárásokat, épp ezért nem is található meg ez a rendszer minden országban.

A második előadást Dr. Fliegauf Gergely Phd. bv. alezredes tartotta. Pszichológusként mesélt tapasztalatairól, a börtönártalmakról és az esetleges megoldásokról. Viszonyításként külföldi intézetek működését és berendezkedését is bemutatta, számos példával színesítve a különbségeket és a hasonlóságokat. Mindenki eldönthette magában, hogy szerinte mi is az előnyösebb: a biztonságos fogvatartás vagy inkább a társadalomba való visszailleszkedés.

Horváth Zoltán I/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése