2013. november 13., szerda

Kutatók Éjszakája- 2013-09-27

„Poligráfos vizsgálat, sorozatgyilkosok, drogok, antiszociális személyiség, börtönrajzok...”

Ezekről a témákról bővülhetett az ismeretük azoknak, akik ellátogattak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karára 2013. szeptember 27-én. A Kutatók éjszakája alkalmából megrendezett előadássorozatot Dr. Budaházi Árpád PhD. r. százados  nyitotta meg A műszeres vallomásellenőrzés előnyei és buktatói c. előadásával.

Elsőként ismertette velünk, hogy mit mér a poligráf, valamint azt, hogy Magyarországon az 1970’s évektől végeznek ilyen vizsgálatokat. Míg kezdetben 40-50, ma már kb. 800 műszeres vallomás ellenőrzésre kerül sor évente. A felkészülést (az ügy előadójával történő megbeszélést) követően kerül sor a vizsgálatra. Százados úr részletesen kifejtette milyen tesztek követik egymást, s ezek milyen kérdéseket tartalmaznak.  A poligráfos vizsgálat előnye, hogy orientálja a hatóságot, különösen nagy segítséget jelenthet az eltűnési ügyekben, a feltételezett elkövetők körének szűkítésében, bővítésében, valamint a nemi erkölcs elleni bűncselekmények felderítésében is. Majd áttért arra a tényezőkre, amik problémát jelenthetnek. A műszer, a vizsgáló személye, a nem ingerszegény környezet, a zajok mind befolyásolhatják a vizsgálat eredményét. 
Az előadás végén sok kérdés merült fel a közönségben, amelyekre Dr. Budaházi Árpád PhD. r. százados alapos és kielégítő választ adott.

A könyvtárba belépve meleg fogadtatás várt minket Kováts Daniella szakpszichológus részéről, aki a nagy érdeklődésre való tekintettel kétszer adta elő a „Szenvedj Te is, könnyebb lesz Nekem”- az elmebetegségek és a kriminalitás összefüggései c. előadását. Családias hangulatban telt a délutáni előadás, amely egy kisebb csoportmunkával kezdődött. A 3-4 fős csoportoknak egy sorozatgyilkos prototípusát kellett meghatároznia. Ezt követően Kováts Daniella szakpszichológus ismertette velünk a Radford University által meghatározott információkat. Megdöbbentő eredményeket hallhattunk a sorozatgyilkosok gyermekkoráról, valamint a kognitív képességeikkel (például tanulmányi eredmény, IQ) kapcsolatban. 
Aki részt vett az előadáson megtudhatta, hogy mi a különbség a tömeggyilkos- spree gyilkos- sorozatgyilkos között.

Bizton állíthatom, hogy Klobusitzky György mestertanár előadása felejthetetlen élményt okozott a hallgatóság számára. A drogos szerep című előadásában különböző zenei aláfestésekkel, tárgyak szemléltetésével tette még érdekesebbé, az amúgy is izgalmas témáról szóló előadást. Szó volt a gyógyszerekről, alkoholról, nikotinról, kábítószerről.

Időközben elkezdődött Dr. Farkas Johanna PhD pszichológus előadása a „Szerinted beteg vagy gyilkos?- egy kényszergyógykezelt és egy sorozatgyilkos profiljának pszichológiai elemzése címmel. A szép számmal összegyűlt közönség feszülten hallgatta Balogh Lajos, a százhalombattai rém életútjának ismertetését. Belenézhettünk a kihallgatásáról készült jegyzőkönyvbe, majd megnézhettük a vele készült interjút. E közben a részt vevőknek össze kellett gyűjteniük az antiszociális személyiségre jellemző tulajdonságokat.

A tanácsterembe beülve börtönrajzok sorozatát figyelhettük meg, amelyeknek elemzésében Fliegauf Gergely PhD bv. alezredes segített bennünket. A szexuális megvonás megjelenése a börtönrajzokon c. előadáson megismerhettük az egyes képek háttértörténetét, jobban beleláthattunk a büntetés-végrehajtási intézetek „mindennapjaiba”. A hallgatóság részéről akkora érdeklődés volt, hogy a tervezettnél hosszabbra nyúlt az előadás.

A vendégek be-ill. kikísérése közben megtudhattam, hogy a többség a rendőri hivatás iránt érdeklődő gimnazista fiatalok köréből érkezett, akiket körbevezethettem, illetve információkkal szolgálhattam a felvételivel és a Karon folyó tanulmányokkal kapcsolatban. Továbbá voltak olyanok, akik a pszichológia iránt érdeklődtek, vagy csak érdekesnek találták a meghirdetett előadásokat.



Úgy gondolom megérte részt venni az előadássorozaton, és az ide látogató vendégek is hasonló élményekkel gazdagodva tértek haza a Rendészettudományi Karról.
Pecsenka Nóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése